Groenlo
Interview Joske
Kabouterroute

Kabouterroute Groenlo Jantiensachterhoek

 

 

Onder de wortels van een dikke boom langs de Grolse gracht, daar wonen de kabouters. Ja echt, het is geen sprookje. Vraag maar aan Joske!

Joske is de bedenker van de Achterhoekse kabouterroute die zijn oorsprong vindt in Groenlo. Een ontzettend tof initiatief en daarom besluit ik eens kennis met haar te maken en op zoek te gaan naar deze kabouters. Want alles wat je je voor kunt stellen, komt tot leven in de Achterhoek.

Een kaboutertje voor de Burgemeester

‘’Mijn opa Piet vertelde me altijd dat er kabouters wonen onder de wortels van de bomen langs de gracht’’, vertelt Joske enthousiast. ‘’Ik heb dat altijd onthouden en vond het zo’n mooi verhaal dat ik besloot er in de zomer van 2016 iets mee te gaan doen.’’ Joske liet er geen gras over groeien. Binnen een paar weken had ze tientallen kabouterdeurtjes gemaakt en contacten gelegd om een route door Groenlo uit te stippelen. Binnen een dag maakte ze een website aan en ze vroeg zelfs de burgermeester of zij ook interesse had om een kaboutertje te zijn. Toen was het hek van de dam.

Joske ging langs, voor haar, speciale Grollenaren en vroeg hen of ze een kaboutertje wilden ‘zijn’. Vele mensen deden mee en Joske plaatste tientallen deurtjes op verschillende locaties in Groenlo. Zo ontstond een wandelroute die langs allerlei bijzondere plekjes loopt.

Lekker geëmancipeerd

Het toffe is dat er veel vrouwelijke kabouters zijn, want kabouters zijn tegenwoordig ook lekker geëmancipeerd. Bij de route komt ook een erg leuk kabouterboekje vol met rijmpjes en prachtige tekeningen. Bij ieder deurtje op de route hoort een verhaal. Dus wanneer je op pad gaat, vergeet dan het boekje zeker niet mee te nemen! Deze is te verkrijgen bij de VVV in Groenlo.

De Kabouterroute staat nog in de kabouterschoentjes, maar Joske heeft grote plannen. Het initiatief wordt namelijk in verschillende kernen in de gemeente Oost-Gelre opgepakt, dus het ziet ernaar uit dat er verschillende op maat gemaakte routes komen. Wellicht volgt er zelfs een overkoepelende kabouter-fietsroute!

Check dus even de website voor je op pad gaat.

Jantien

Ga naar website
Bestel boek
2017-09-04T21:05:13+02:00